VoiceOver i przywracanie kopi zapasowej z backupu Time Machine

Backup utworzony w Time Machine umożliwia nam przede wszystkim 3 najważniejsze rzeczy: przywrócenie uszkodzonych lub utraconych plików, odzyskanie idealnej kopii całego systemu macOS, a także przeniesienie naszych danych na nowy komputer w wyjątkowo wygodny sposób. Osobiście korzystałem z backupu w każdej z wymienionych sytuacji, dlatego z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że Time Machine to jedna z najlepszych i najważniejszych funkcji systemu macOS. Dziś chciałbym Wam opisać jak z VoiceOver skorzystać z backupu aby przywrócić kopię systemu lub określone dane.

Asystent Migracji - Ekran powitalny

Przywracanie kopi zapasowej z backupu Time Machine

Tytułem wstępu muszę wyjaśnić, że kopię bezpieczeństwa z backupu Time Machine w systemie macOS przywracamy przy pomocy Asystenta Migracji. Nie jest to najbardziej oczywisty wybór, dlatego o tym wspominam na samym początku.

  1. Uruchamiamy Asystenta Migracji. W tym celu udajemy się do Findera, gdzie przechodzimy do okna Aplikacje, np. naciskając Command+Shift+a, rozwijamy folder Narzędzia i tam otwieramy Asystenta Migracji.
  2. Na ekranie pojawi się okno powitalne:
    Asystent migracji pozwala przenosić informacje (dane, ustawienia komputera i aplikacje) na tego Maca z innego Maca, komputera PC z systemem Windows, backupu Time Machine lub dysku. Możesz też przenosić dane z tego Maca na innego Maca.
    Po kliknięciu w Dalej działanie wszystkich innych aplikacji zostanie zakończone.
  3. Zgodnie z sugestią, klikamy w przycisk Dalej. W odpowiedzi na naszą akcję na ekranie wyświetli się komunikat:
    Asystent Migracji chce dokonać zmian. Wpisz hasło aby na to pozwolić.
    Wpisujemy nasze hasło i klikamy w przycisk Dalej.
  4. W kolejnym kroku Asystent Migracji będzie konfigurował swojego kreatora. W tym czasie VoiceOver będzie jedynie odczytywał komunikat: Konfiguruje, a przycisk Dalej będzie niedostępny. Po chwili już systemowa synteza mowy zaanonsuje nam następujący komunikat:
    Przełączanie Użytkownika – SetUp User
    Na szczęście systemowy głos mówi w języku naszego systemu. Tak więc jeśli system macie po polsku, to i głos będzie polski. Co ważne, działają również wszystkie skróty i gesty VoiceOver.
  5. Na ekranie otwarte zostanie okno Witamy w macOS. Asystent Migracji. Wyświetli się w nim poniższy komunikat:
    Jeśli masz ważne dane na innym macu lub PC z systemem Windows, możesz je przenieść na tego maca.
    Możesz także przenieść na niego dane z backupu Time Machine lub innego dysku startowego.
    Jak chcesz przenieść swoje dane?
  6. Do wyboru mamy następujące opcje:
    • Z Maca, backupu Time Machine lub dysku startowego
    • Z PC z Windows
    • Na innego Maca

    Po zaznaczeniu pierwszej opcji klikamy przycisk Dalej.

  7. W kolejnym oknie, z siatki wybieramy dysk zewnętrzny, na którym znajduje się nasz backup. Upewniamy się jeszcze, czy wybraną mamy właściwą sieć Wi-Fi, a jeśli wszystko jest OK, klikamy przycisk Dalej.
  8. W kolejnym kroku w tabeli zaznaczamy backup, z którego chcemy przenieś dane. W tym miejscu wyświetlają się jedynie nazwy komputerów, z których pochodzą backupy. Po dokonaniu wyboru klikamy w przycisk Dalej.
  9. Następny etap stanowi wybór danych do przeniesienia. W tabeli do wyboru mamy różne elementy takie jak Aplikacje, System i Sieć, Konto użytkownika i inne pliki i foldery. Możemy obserwować jak Asystent Migracji oblicza ich wielkość. Przykładowo w moim przypadku wielkość konta użytkownika wyniosła 344,8 GB.
    W zależności od naszych potrzeb, w tym miejscu możemy zaznaczyć wszystkie elementy, albo jedynie te, które nas interesują, ponieważ np. tylko te uległy uszkodzeniu.
  10. Jeśli już wskażemy wybrane elementy, a przywracamy dane bez instalacji systemu, to na ekranie może pojawić się następujący komunikat:
    Brak wystarczającej ilości miejsca na potrzeby transferu. Aby kontynuować wybierz mniej rzeczy.
    Jak łatwo się domyślić, ten problem występuje tylko w sytuacji, gdy na dysku mamy za mało miejsca. Aby z backupu przeprowadzić przywracanie pełnej kopii. W podobnym wypadku możemy precyzyjnie poodznaczać część lokalizacji, co do których wiemy, że nie zawierają istotnych danych, np. katalogi z muzyką, filmami czy foldery chmurowe. Szczególnie te ostatnie mogą generować sporo miejsca, a one przecież i tak się same zaktualizują. Wtedy w tabeli wystarczy rozwinąć konto użytkownika i odznaczyć niepotrzebne katalogi.
  11. Po wskazaniu danych do przywrócenia klikamy w przycisk Dalej. VoiceOver zaanonsuje nam: Przenoszę twoje dane – Postęp migracji.
    Na ekranie pojawia się informacja skąd i dokąd migrują dane, pasek postępu oraz informacja o pozostałym czasie migracji. Jedynym aktywnym elementem jest przycisk Anuluj, którego klikania stanowczo odradzam.
  12. Gdy zakończy się migracja, VoiceOver powie:
    Proces migracji ukończony. Do sfinalizowania przeniesionych ustawień wymagane jest ponowne uruchomienie komputera.
  13. Komputer nie czeka na naszą reakcję. Sam się wyłączy, a następnie uruchomi ponownie. Co ciekawe, przy ponownym uruchomieniu system nie poprosi nas o hasło, lecz wyświetli okno Asystenta Migracji z następującym komunikatem:
    Proces migracji ukończony. Migracja do nowego Maca została ukończona.
  14. Nie pozostaje nam nic innego jak kliknąć w przycisk Gotowe. Gdy tego dokonamy, dopiero wtedy zostaniemy poproszeni o nasze hasło, a po jego podaniu system załaduje się już w tradycyjny sposób.

Podsumowanie

Korzystanie z backupów tworzonych przez Time Machine jest bajecznie proste i intuicyjne. Jeśli jesteś użytkownikiem systemu macOS i jeszcze nie posiadasz kopi bezpieczeństwa, nie czekaj aż będzie za późno. Time Machine stanowi kolejne ogniwo w systemie bezpieczeństwa danych tworzonym przez Apple. Nieużywanie tej funkcji może cię sporo kosztować.

A Wy jak często tworzycie backupy? Wam również Time Machine oszczędziło stresu i przykrości? Podzielcie się opiniami w komentarzu.

A jeśli mielibyście jakieś pytania lub propozycje na kolejne wpisy tego typu, dajcie proszę znać w komentarzach lub na mojego maila.

Twój Pierwszy Kęs

Więcej informacji na temat komputerów Apple, ich dostępności i podpowiedzi jak sobie z nimi radzić na starcie, znajdziecie w zakładce:
Twój Pierwszy Kęs

8 komentarzy na temat “VoiceOver i przywracanie kopi zapasowej z backupu Time Machine

  1. Ja mam Time Machine ustawione na robienie kopii każdego dnia, a potem już za pomocą własnych zewnętrznych skryptów rotuję te kopie aby oszczędzać miejsce. Time Machine jest tak prosty i nieinwazyjny, że gdyby nie kręcąca się głowica dysku to nie pamiętałbym że coś takiego mam. Serdecznie polecam.

  2. Pierwszy BackUp zrobiłam po Twoim wpisie, ale nie mam zaznaczonego robienia BackUpa automatycznie.
    Po zaznaczeniu, jeśli dysk będzie podłączony na stałe, to w jaki sposób ten BackUp się będzie robił?
    Chodzi mi o to, czy za każdym włączeniem Makusia będzie się robił od nowa, czy tylko, że tak powiem, będzie się aktualizował?
    I czy w razie zrobienia nowego, powiedzmy za miesiąc, stary się sam usuwa, czy mam to zrobić sama, czy może jeszcze inaczej?
    Sorki za może pytania oczywiste, ale jestem w tym temacie całkiem zielona :).
    Dzięki za wpis i pozdrawiam

  3. Kopia jest inkrementalna T.J. kopian igdy nie tworzy się od zera, tylko wnowych plikac uwzględniane są różnice. System sam będzie usuwał bardzo stare kopie, jeżeli na dysku docelowym zabraknie miejsca. Tutaj nie polecam ręcznej ingerencji bez odpowiedniego przygotowania.

  4. Czyli jeśli zainstaluję coś na Makusiu, to to coś skopiuje się na dysk?
    A co, jeśli z jakiegoś powodu trzeba będzie dysk na chwilę odłączyć?
    Czy po podłączeniu kopia zacznie się robić automatycznie?

  5. Zosiu, jest dokładnie tak jak pisze Nuno. Wszystko dzieje się automatycznie. Podłączasz dysk i automatycznie zaczyna się tworzyć kopia, a jeśli brakuje już miejsca, to najstarsze kopie są usuwane. A że każda nowa kopia jest przyrostowa, to kolejne backupy tworzą się błyskawicznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.